Grūdų energetinė vertė skiriasi priklausomai nuo grūdų rūšies ir jų paruošimo būdo. Grūdai yra geras angliavandenių šaltinis, suteikiantis kūnui energijos. Energijos kiekis paprastai matuojamas kalorijomis.
Kruopos vis labiau vertinamos kaip sveikos, subalansuotos mitybos pagrindas. Kruopos yra apdirbti grūdai, kurie buvo lukštenti, susmulkinti ar kitaip apdoroti arba kitokios panašios sėklos. Kai kurios gerai žinomos kruopų rūšys yra tokios kaip: grikių kruopos, manai, miežių kruopos ar perlinės kruopos.
Lentelėje pateikiamos grudų ir kruopų apytikslės energetinės vertės 100 gramų.
Grudų ir kruopų energetinė vertė Lentelė
100 g grudų ir kruopų | Kalorijos |
---|---|
Avižinės kruopos | 389 kcal |
Bulgur kruopos | 342 kcal |
Grikiai brinkinti | 349 kcal |
Kuskusas | 112 kcal |
Kvietinės kruopos | 323 kcal |
Kukurūzai | 39 kcal |
Lešiai | 312 kcal |
Manų kruopos | 54 kcal |
Miežių kruopos | 359 kcal |
Perlinės kruopos | 335 kcal |
Ryžiai balti | 130 kcal |
Ryžiai rudi | 112 kcal |
Ryžiai raudoni | 350 kcal |
Ryžiai plikyti | 356 kcal |
Ryžiai basmati | 344 kcal |
Sorų kruopos | 119 kcal |
Nurodoma kruopų ir grudų energinė vertė yra sąlyginė, nes organizmas ne visas maisto medžiagas pasisavina. Jei turite omenyje konkrečią kruopų rūšį, patartina patikrinti maistinę kruopų vertę ant pakuotės, kad gautumėte tikslesnę informaciją.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą