Vitaminas D būtinas mūsų organizmui

Vitamino d norma kraujyje suaugusiam
Vitaminas D yra riebaluose tirpus vitaminas, būtinas sveikiems kaulams ir dantims palaikyti. Jis padeda organizmui pasisavinti kalcį ir fosforą iš maisto ir atlieka svarbų vaidmenį palaikant kaulų tankį.
Vitaminas D taip pat svarbus imuninei funkcijai, raumenų funkcijai ir nervų sistemai. Be to, kai kurie tyrimai rodo, kad vitaminas D gali sumažinti tam tikrų vėžio rūšių, širdies ligų ir kitų lėtinių ligų riziką.

Kokiose maisto produktuose yra vitamino D?


Vitamino D natūraliai yra tam tikruose maisto produktuose, įskaitant riebią žuvį, kiaušinių trynius ir pieno produktus. Tačiau daugumai žmonių pagrindinis vitamino D šaltinis yra saulės spinduliai. Organizmas gali gaminti vitaminą D, kai oda yra veikiama saulės spindulių, ir manoma, kad maždaug 50% gyventojų trūksta vitamino D.

Esant minimaliam vitamino D trūkumui, rekomenduojama jo papildus vartoti profilaktinėmis dozėmis – tokiomis, kad būtų užtikrintas vitamino D paros poreikis. Sudėtingesniais atvejais yra skiriamas vitaminas D didesnėmis – gydomosiomis dozėmis, vėliau pereinant prie profilaktinių kasdienių dozių. 

Vitamino D trūkumas


Vitamino D trūkumas gali sukelti įvairių sveikatos problemų, įskaitant silpnus kaulus, raumenų silpnumą ir griūnant padidėja kaulų lūžių riziką. Svarbu palaikyti tinkamą vitamino D kiekį derinant dietą, saulės šviesą ir, jei reikia, vartoti maisto papildus. Rekomenduojama vitamino D paros norma priklauso nuo amžiaus ir kitų veiksnių, tačiau daugumai suaugusiųjų reikia bent 600–800 TV per dieną.

Jei organizmui trūksta vitamino D, tai gali sukelti kalcio ir fosforo trūkumą, o tai gali sukelti daugybę su kaulais ir dantimis susijusių problemų, tokių kaip rachitas vaikams ir osteoporozė suaugusiems.

Rachitas yra būklė, paveikianti vaikų kaulų augimą ir vystymąsi, dėl to kaulai susilpnėja ir suminkštėja. Tai gali sukelti skeleto deformacijas, sulėtėjusį augimą ir didesnę lūžių riziką.

Osteoporozė yra būklė, kuri paveikia suaugusiųjų kaulų tankį ir stiprumą, todėl padidėja jų trapumas ir polinkis lūžti. Tai dažna vyresnio amžiaus žmonių, ypač moterų, problema ir gali labai paveikti jų gyvenimo kokybę.

Kokia vitamino D norma vaikams ir suaugusiems?



Vitamino D norma per parą pagal amžių


Vitamino D norma suaugusiam 600–800 TV per dieną. Svarbu pažymėti, kad individualus vitamino D poreikis gali skirtis priklausomai nuo tokių veiksnių kaip odos spalva, praleisto laiko saulėje ir sveikatos būklė. Pasikonsultuokite su šeimos gydytoju, kad nustatytų tinkamą vitamino D suvartojimą pagal jūsų individualius poreikius.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą