Naftos kaina Šiandien už barelį Biržoje


Naftos kaina yra svarbiausia vertybė tarptautinėse žaliavų rinkose. Žalia nafta yra svarbiausias produktas, o besivystančios rinkos daro didelę įtaką naftos kainai, nes joms reikia vis daugiau naftos, kad būtų palaikomas jų ekonomikos augimas ir dėl to didėja energijos suvartojimas.
Tačiau žalios naftos pasiūla yra ribota ir negali būti toliau didinama, nes pastaraisiais metais vis sunkiau rasti ir sukurti naujų naftos atsargų. Dėl to naftos kaina turi didelę įtaką tarptautinei ekonomikos plėtrai, nes jos skubiai reikia visose išsivysčiusiose šalyse, o tiekimas yra ribotas.

Kokia yra Brent naftos barelio kaina?


Šiame grafike gyvai galite stebėti brent naftos kainos pokyčius biržoje. Svarbiausia Europoje naudojama žalios naftos rūšis yra „Brent Crude“, pavadinta Šiaurės jūros naftos telkinio, kuriame ji išgaunama. „Brent Crude“ yra ypač lengva žalia nafta, kuri povandeniniu naftotiekiu tiekiama iš Šiaurės jūros į Sullom Voe terminalą žemyninėje Šetlando dalyje. Iš ten žalia nafta gabenama tanklaiviu. „Brent“ yra „Broom“, „Rannoch“, „Etive“, „Ness“ ir „Tarbert“ – penkių geologinių darinių – akronimas.

Brent naftos kaina



Kokia yra WTI naftos barelio kaina?


„West Texas Intermediate“ (WTI) žalia nafta yra specifinė žalios naftos rūšis ir vienas iš trijų pagrindinių naftos kainų etalonų. WTI yra žinoma kaip lengva saldi nafta, nes joje yra nuo 0,24% iki 0,34% sieros, todėl ji yra „saldi“, o tankis yra mažas (savitasis svoris), todėl ji yra „lengva“.
WTI yra pagrindinė Niujorko prekių biržos (NYMEX) naftos ateities sandorių prekė ir laikoma aukštos kokybės nafta, kurią lengva perdirbti.

WTI naftos kaina



Apibendrinant Brent ir WTI žalią naftą


Brent žalia nafta populiariai naudojama perdirbant į dyzelinį kurą ir benziną. Tai vienas iš pagrindinių naftos etalonų Artimuosiuose Rytuose, Europoje ir Afrikoje
WTI (West Texas Intermediate) nafta dažniausiai naudojama benzino gamybai. Tai visų pirma JAV naftos rinkos etalonas
Brent žaliava ir WTI skiriasi tuo, kur ji išgaunama, sudėtimi, kaip ją veikia geopolitika, kur ja prekiaujama ir kokia jos kaina.

Kas gaminama iš naftos?


Žalia nafta yra ne tik pagrindinis energijos šaltinis, bet ir pagrindinė plastiko gamybos žaliava. Neapdorota nafta taip pat naudojama kosmetikoje ir medicinoje. Kadangi žalios naftos pasiūla yra ribota, bet paklausa nuolat auga, naftos kaina taip pat kyla. Kadangi žalia nafta reikalinga kitoms pirminėms medžiagoms gaminti, ji yra pati svarbiausia prekė pasaulyje. JAV investicinis bankas „Goldman Sachs“ skaičiuoja, kad pirminių medžiagų gamybai sunaudojama 45 procentai žalios naftos.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą