Kaip sutaupyti elektros energijos namuose?

Kaip taupyti elektros energiją?
Elektros energijos vartojimo taupymas naudingas ir aplinkai, ir jūsų kišenei. Atsižvelgdami į tai, pateikti keletą paprastų būdų, kaip sumažinti elektros suvartojimą, sąskaita.

Palaipsniui pereikite prie elektros energiją taupančias elektros lempučių

Jei dar to nepadarėte, įsigykite elektros energiją taupančias elektros lemputes, kad galėtumėte palaipsniui pakeisti visas senas kaitrines lemputes, kai jos perdega. Energiją taupančias lemputės yra maždaug 3-6 kartus efektyvesnės už kaitrines lemputes ir paprastai tarnauja daug ilgiau (ir skirtingai nei anksčiau buvusioms kaitrinės lemputėms, joms nereikia „įšilti“, kad būtų pasiektas visas ryškumas).
Darant prielaidą, kad jūsų buto, namo apšvietimas vidutiniškai veikia keturias valandas per parą, pakeitus tik keturias 80 vatų kaitrines lemputes į elektros energiją taupančias elektros lemputes, kasmet sutaupysite apie 300 kWh energijos. Galite pasiskaičiuoti, kiek pinigų sutaupysite per metus.

Skalbkite vėsesniame vandenyje

Iki 80 % energijos, kurią jūsų skalbimo mašina arba indaplovė sunaudoja, yra skirta vandeniui pašildyti, o ne skalbimui jūsų drabužiams.
Taigi, kur įmanoma, skalbkite drabužius 30 laipsnių, o indus – 50 laipsnių temperatūroje. Jūsų kišenė jums padėkos. Be to, skalbimo ar indų plovimo mašiną naudokite tik tada, kai ją galite prikrauti pilnai.

Kaip šaldytuvas suvalgo jūsų pinigus

Kadangi jūsų šaldytuvas turi veikti visą dieną, kiekvieną dieną, jis sunaudoja daug elektros energijos, nei manote. Tiesą sakant, šaldytuvo eksploatavimo išlaidos gali siekti nuo 10 iki 20 eurų per mėnesį. Gal net ir daugiau viskas priklauso nuo šaldytuvo tipo ir elektros energijos kainos rinkoje.
Jei 10–20 sekundžių šaldytuvo durelės paliekamos atidarytos, prireikia maždaug 45 minučių (ir daugiau), kol jis atvės iki nustatytos temperatūros. Taigi nepalikite atidarytų durų per ilgai, kol pasiimsite maistą.
Nedėkite karšto maisto tiesiai į šaldytuvą ar šaldiklį. Šaldytuvas ar šaldiklis turės sunkiai dirbti ir sunaudoti daugiau energijos, kad atvėstų.
Rekomenduojama temperatūros šaldytuve. Šaldiklio temperatūra turėtų svyruoti apie -18°C., o rekomenduojama šaldytuvo temperatūra yra apie 3-4°C.

Pirkite energiją taupančius prietaisus. Energijos efektyvumo klasės

Jei atėjo laikas pakeisti šaldytuvą, skalbimo mašiną, džiovyklę, gartraukį ar kitą elektros įrenginį, verta pasidomėti energijos rodikliais. Dauguma šiuolaikinių prietaisų yra efektyvesni nei senesni modeliai, tačiau prieš perkant reikia įvertinti kainos kokybės ir energijos suvartojimo santykį.
Elektros energijos efektyvumo klasės, svyruoja nuo A iki G, o A klasė yra ekonomiškiausia t.y. prietaisas suvartoja mažiausiai elektros energijos.
Tačiau vertingiausia informacija yra ta, kiek prietaisas elektros energijos sunaudoja per ciklą arba valandą. Jei skalbiate daug kartų per savaitę, galite sutaupyti 60 EUR per metus ir daugiau, palyginti su senesniais modeliais – tad už naują skalbyklė turėtų atsipirkti vos po kelerius metus!

Taupyti karštą vandenį

Vandens, šiuo atveju karšto vandens, taupymas bus naudingas ne tik aplinkai, bet ir jūsų kišenei. Vandens šildymui sunaudojama daug įvairios energijos, taip pat ir elektros energijos , todėl stenkitės jos nešvaistyti.
Plaudami rankas, valydami dantis ar skalaudami indus nepalikite karšto čiaupo per ilgai atsukto, nes tiesiogine prasme išpilate pinigus į kanalizaciją. Ir savaime suprantama, kad duše paprastai sunaudojama daug mažiau karšto vandens nei vonioje. Tad nenerkite į vonią, kai jums tikrai nereikia ilgo ir atpalaiduojančio mirkimo vonioje! Arba dar geriau – eikite į dušą ir visiškai atsikratykite vonios.
Tačiau prausdamiesi po dušu stenkitės nepraleisti jame ilgiau nei penkias minutes. Jei mėgstate dušą (galvokite apie šampūną, po to kondicionierių, kūno šveitiklį, veido kaukę ir t. t.), pagalvokite apie dušo išjungimą minutei ar trims, kol putojate ir šveičiate.

Kuo šilčiau namuose tuo piniginė tuštesnė

Daugumos namų Lietuvoje šildymas yra per didelis, lietuviai mėgsta užsikaitinti namus iki 22 ar 23 laipsnių, o kiti ir dar daugiau. 20 laipsnių turėtų būti daugiau nei pakankamai, o 18 gal ir šilta bet ne per šalta (jei dėl to jausite vėsą nuo tuo tik geriau bus jūsų piniginei o gal net sveikatai, apsvarstykite galimybę apsivilkti papildomą drabužį). Atminkite, kad už kiekvieną vieną sumažintą temperatūros laipsnį, galite sumažinti iki 5 % šildymo išlaidų.

Pasodinkite keletą medžių – tinkamose vietose

Norint pasiekti teigiamų finansinių rezultatų, prireiks šiek tiek laiko, tačiau apgalvotai išdėstyti medžiai gali sumažinti jūsų namų elektros energijos poreikį iki 25 % per metus. (Jau nekalbant apie jų anglį absorbuojančias super galias.)
Pavyzdžiui, pietinėje ir vakarinėje jūsų namų pusėse pasodinus lapuočius. Medžių sudaromas pavėsis  uždengs langus ir sienas nuo kaitrios vasaros saulės ir sumažinti oro temperatūrą namuose, taip sumažinant oro kondicionieriaus ar oro ventiliatoriaus sunaudojamą elektros energiją. Nukritus jų lapams, šildanti žiemos saulės šviesa kris pro jūsų namo langus. Šiaurinėje namo sklypo pusėje pasodinti tankūs visžaliai medžiai (pušys, eglės, maumedžiai ir t.t) ar krūmai gali užblokuoti žvarbius žiemos vėjus ir sumažinti šildymo išlaidas.

Būtų įdomu sužinoti, kaip jūs taupote elektros energiją. Jei turite kokią įdėją, kurios nėra sąraše, praneškite komentaruose.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą