Kavos istorija. Kavos gėrimų rūšys

Kava ir jos gėrimų rūšys visame pasaulyje

Kavos istorija siekia IX amžių Etiopijoje, kur legenda byloja, kad ožkų ganytojas Kaldi pastebėjo jo ožkos tampa daug energingesnės, kai suvalgo tam tikro augalo uogų. Paaiškėjo, kad augalas yra kava, o Kaldi pats išbandė uogas ir pajuto panašų stimuliuojantį poveikį.
Tada kavos augalų auginimas išplito į kitas Etiopijos dalis, o XV amžiuje ji buvo auginama ir Jemene. Iš Jemeno kavos auginimas ir vartojimas paplito po visą arabų pasaulį, o kavos namai tapo svarbiomis socialinio susibūrimo vietomis, kur žmonės galėjo gerti kavą, žaisti žaidimus, diskutuoti apie politiką ir kultūrą.

Kada kava atkeliavo į Europą?


XVII amžiuje kava atkeliavo į Europą, o kavos namai pradėjo steigtis tokiuose miestuose kaip Londonas, Paryžius ir Viena. Kava greitai tapo populiariu gėrimu Europoje, o netrukus Amerikos ir Azijos kolonijose buvo įkurtos kavos plantacijos, dėl kurių atsirado pasaulinė kavos prekyba, kurią žinome šiandien.

Kavos gėrimų rūšys


  • Espresso. Koncentruotas, stiprus kavos gėrimas, pagaminamas leidžiant karštą vandenį per smulkiai sumaltas kavos pupeles. Dažnai patiekiama mažame puodelyje. Espresso kava yra pagrindas visų kitų kavos gėrimų.
  • Americano Espresso. Švelnesnis skonis nei espresso, nes didesnis kiekis vandens, kad būtų sukurtas mažiau koncentruotas.
  • Latte. Gaminama iš espreso ir karšto pieno ir nedidelio sluoksnio pieno putų ant viršaus. Dažnai gardinamas sirupais, tokiais kaip vanilė ar karamelė.
  • Cappuccino. Gaminama iš vienodų dalių espreso, karšto pieno ir pieno putų. Paprastai patiekiama mažesniame puodelyje nei latte.
  • Macchiato. Šaukštelis espreso su nedideliu kiekiu pieno putų ant viršaus. Galima patiekti karštą arba atšaldytą.
  • Mocha. Gaminama iš espreso, karšto pieno, šokolado sirupo ir užpilama plakta grietinėle. Saldus ir skanus kavos gėrimas.
  • Cold Brew. Gaminama 12–24 valandų mirkant kavos tirščius šaltame vandenyje, todėl gaunamas glotnus, mažai rūgšties turintis kavos koncentratas, kuris dažnai patiekiamas su ledu.
  • Frappuccino. Sumaišytas ledinės kavos gėrimas, pagamintas iš pieno, ledo ir aromatizuotų sirupų. Dažnai užpilama plakta grietinėle ir apipilama karamele arba šokoladiniu sirupu.

Atminkite, kad tai tik keli pavyzdžiai iš daugybės skirtingų kavos gėrimų rūšių, o receptai gali skirtis priklausomai nuo regiono ar kavinės.

Kavos vaidmuo kasdieniniame gyvenime


Per visą savo istoriją kava vaidino svarbų vaidmenį formuojant kultūrinę ir socialinę tvarką. Jis buvo susijęs su religiniais ritualais, politinėmis diskusijomis ir intelektualiniais ieškojimais. Šiandien kava išlieka vienu populiariausių gėrimų pasaulyje – kasdien išgeriama apie 2,25 mlrd. kavos puodelių.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą