Kuo skiriasi briliantas nuo deimanto?

Kodėl deimantu galima pjaustyti kietus daiktus?

Deimantas yra natūrali, mineralinė medžiaga, sudaryta iš anglies atomų, esančių kristalinėje struktūroje. Deimantas yra natūralus mineralas, brangakmenis, kuris susiformavo žemės gelmėse, esant aukštam slėgiui ir temperatūrai, o briliantas yra apdirbtas deimantas. Jis gali būti šlifuojamas keliais skirtingais būdais, ir briliantas yra tik vienas iš jų. Dėl to ne visi deimantai yra briliantai, o visi briliantai yra deimantai.

Kas yra deimantai?


Deimantas yra natūralus mineralas, o jo cheminė sudėtis yra anglių atomai. Tai yra kiečiausias natūralus mineralas, kuris žinomas žmonijai, ir yra taip pat vienas iš vertingiausių brangakmenių. Pagal Moso skalę jo kietumas yra 10, tai yra aukščiausias įvertinimas.
Deimantai dažniausiai susiformuoja 140-190 kilometrų gylyje nuo žemės paviršiaus. Dėl aukšto slėgio ir aukštos temperatūros, anglių kristalai susijungia, kad susidarytų deimantai. Kadangi deimantas susiformuoja žemės plutos gelmėse, tai reiškia, kad jie iškeliami į žemės paviršių, vykstant įvairiems geologiniams procesams.
Tai yra labai retas ir brangus mineralas, ir todėl deimantai yra vertinami kaip prabangus brangakmenis ir dažnai naudojami juvelyriniams papuošalams, laikrodžiams ir kitoms dekoratyvinėms paskirtims. Be to, deimantai taip pat naudojami pramonėje, kadangi jie yra labai kieti ir atsparūs. Jie dažnai naudojami medicinos prietaisų gamybai ir kt.

Kas yra briliantas?


Briliantas yra išskirtinis deimanto šlifavimo tipas, kuris yra atliekamas siekiant suteikti deimantui ypatingą blizgesį ir spindesį. Nušlifuotas briliantas turi net 58 briaunas, taip yra sukuriamas tobula simetrija deimante ir būtent dėl to jis yra labiausiai blizgantis deimantas iš visų. 
Puikus briliantas pirmą kartą buvo sukurtas XVII amžiuje ir nuo to laiko tapo vienu populiariausių ir plačiausiai naudojamų deimantų šlifavimo tipų, nes jis gali sustiprinti natūralų brangakmenio grožį ir sukurti stulbinamą šviesos ir spalvų žaismą.
Briliantas dažniausiai naudojamas kaip brangakmenis papuošalams, tačiau taip pat naudojamas įvairiose pramonės srityse dėl savo kietumo savybių. Briliantai taip pat gali būti vertinami pagal daugelį kitų kriterijų, įskaitant spalvą, švarumą, šlifavimą ir karatų skaičių. Tai yra 4C taisyklė.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą