Kodėl JK važiuojama kairiąja kelio puse?

Kairės pusės eismas šalys
Pasaulyje yra maždaug 76 šalys, kurios važiuoja kairiąja kelio puse, o tai sudaro apie 34% pasaulio gyventojų. Tas šalių skaičius nėra pastovus jis visada kinta. Dauguma šių šalių yra buvusios Didžiosios Britanijos kolonijos arba teritorijos, priėmusios britų vairavimo sistemą, o kitos turi istorinių, kultūrinių ar praktinių priežasčių važiuoti kairiąja kelio puse.
Šalyse, kuriose eismas vyksta kairėje kelio pusėje, vairuotojas sėdi dešinėje automobilio pusėje, o automobilis yra pritaikytas važiuoti kairėje kelio pusėje. Tai vadinama kairiąja vairavimo puse.

Labiau žinomos valstybės, kuriose važiuojama kairiąja kelio puse


Jungtinė Karalystė.

Kodėl Anglijoje JK eismas kaire puse? Anglijoje, Škotijoje, Velse ir Šiaurės Airijoje eismas vyksta kairiąja kelio puse. Tai - istorinės tradicijos, kilusios dar arklių traukiamų vežimų laikais, kai vairuotojams buvo saugiau sėdėti dešinėje vežimo pusėje, kad jie galėtų geriau valdyti arklius. Ši tradicija tęsėsi, kai buvo pagaminti pirmieji automobiliai, ir ji išlieka iki šiol.

Australija.

Išskyrus Indijos vandenyno teritorijas - Kalėdų salą ir Kokosų salas, eismas Australijoje taip pat vyksta kairiąja kelio puse. Kaip ir Didžiojoje Britanijoje, tai yra šalies kolonijinės praeities palikimas, nes ją atgabeno britai.

Naujoji Zelandija.

Kaip ir Australijoje, Naujojoje Zelandijoje taip pat apsigyveno britai, todėl eismas vyksta kairiąja kelio puse.

Japonija.

Eismas Japonijoje taip pat vyksta kairiąja kelio puse. Tai yra nuo 1872 m. Meiji vyriausybės išleisto įsakymo, įpareigojančio eismą vykdyti pagal britų sistemą, rezultatas.

Tailandas.

Tailande eismas taip pat vyksta kairiąja kelio puse. Tai yra XIX amžiaus pabaigoje priimto karaliaus Chulalongkorno (Rama V) sprendimo, pasirinkusio britų vairavimo sistemą.

Indonezija.

Indonezijoje kai kuriuose regionuose, įskaitant Balį ir Javą, eismas vyksta kairiąja kelio puse. Tačiau kituose regionuose, tokiuose kaip Sumatra ir Sulavesis, eismas vyksta dešine kelio puse.

Indija.

Indijoje kai kuriuose regionuose, tokiuose, kaip Mumbajus, Kalkuta ir Čenajus, eismas vyksta kairiąja kelio puse. Tačiau daugumoje kitų šalies regionų eismas vyksta dešine kelio puse.

Pakistanas.

Pakistane kai kuriuose regionuose, įskaitant Karačį ir Lahorą, eismas vyksta kairiąja kelio puse. Tačiau daugumoje kitų šalies regionų eismas vyksta dešine kelio puse.

Šri Lanka.

Kaip ir Indijoje ir Pakistane, eismas Šri Lankoje vyksta kairiąja kelio puse.

Pasaulyje yra ir daugiau valstybių kur eismas vyksta kairiąja kelio puse. Tačiau didžioji dauguma pasaulio šalių važiuoja dešine kelio puse, įskaitant didžiąją dalį Europos, Šiaurės Amerikos ir Pietų Amerikos.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą