Kokios yra romėniškų skaičių reikšmės?

Romeniski skaiciai nuo 1 iki 1000

Kaip ir visais tokiais klausimais, romėniškų skaičių skaitinio žymėjimo sistemos kilmė nėra aiški, nors jų formų pokyčiai nuo III amžiaus prieš mūsų erą yra gerai žinomi. Tikėtina, kad romėniški skaitmenys buvo sukurti dėl to, kad norint geriau vykdyti prekybą, reikėjo bendro skaičiavimo metodo.
Romėniškų skaitmenų naudojimas šiandien: knygų skyrių žymėjimas, vasaros ir žiemos olimpinių žaidynių pavadinimai, valandų žymėjimas laikrodžių ciferblatuose.

Kokie yra romėniški skaičiai?


Romėniški skaičiai nuo 1 iki 1000. Romėniški skaitmenys yra simboliai, naudojami skaitinio žymėjimo sistemoje, pagrįstoje senovės romėnų sistema. Simboliai yra I, V, X, L, C, D ir M, atitinkamai reiškiantys 1, 5, 10, 50, 100, 500 ir 1000.

Romėniškų skaitmenų skaičiavimas


Vienodos ar didesnės vertės simbolis, dedamas po kito, prideda savo vertę; pvz., II = 2 ir LX = 60. Simbolis, esantis prieš didesnę reikšmę, atima jo reikšmę; pvz., IV = 4, XL = 40 ir CD = 400. Virš skaičiaus esanti juosta jo reikšmę padaugina iš 1000.

Kodėl nebenaudojame praktikoje romėniški skaitmenys?


Yra viena priežastis, dėl kurios senovės romėnų skaitinių ženklų sistemos simboliai galiausiai užleido vietą arabų skaičių sistemai, kuri yra pažįstama žmonėms visame pasaulyje: romėniški skaitmenys gali būti gana nepraktiški ir sudėtingi naudoti. Pavyzdžiui, tai gali būti laikoma savaime suprantamu dalyku, bet turint simbolinį „nulio“ sąvokos atvaizdavimą, žymiai lengviau atlikti aukštesnio lygio skaičiavimus, o nulis yra neįmanomas naudojant romėniškus skaitmenis.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą