Kas yra tradicinis kaupiamasis gyvybės draudimas?

Tradicinis kaupiamasis gyvybės draudimas su garantuotomis palūkanomis (kaip ir bet kuris kitas kaupiamasis gyvybės draudimas) – tai turtinių interesų, susijusių su fizinio asmens gyvybe ir kapitalo kaupimu, draudimas, kai dėl draudžiamųjų įvykių (apdraustojo mirties, draudimo sutartyje numatyto
termino ar kitokio draudžiamojo įvykio) mokamos vienkartinės arba periodinės išmokos.

Kokia gyvybės draudimo paskirtis?

Užtikrinti šeimos finansinį saugumą apdraustajam susirgus, tapus neįgaliam ar mirus. Tai tik vienas šio draudimo tikslų, kitas – taupyti lėšas ateičiai. 
Taupymui yra numatytos tam tikros fiksuotos metinės palūkanos. Gyvybės draudimo bendrovės paprastai siūlo 2 – 3% metines palūkanas.


Pasirenkama draudimo suma ir draudimo trukmė.

Draudimo įmoka apskaičiuojama remiantis aktuariniais metodais, įvertinus Lietuvos Respublikos gyventojų mirtingumo rodiklius, garantuotą palūkanų normą, draudėjo pasirinktą draudimo sumos dydį, įmokų mokėjimo periodiškumą, draudimo trukmę, apdraustojo amžių draudimo termino pradžioje ir į jo sveikatos būklę.
Mokesčių dydžiai nėra detalizuoti atskirai draudimo taisyklėse ar kainynuose, todėl draudėjui sunku įvertinti jų įtaką kaupiamam kapitalui. Mokesčiai (įsigijimo, administravimo ir investavimo išlaidos) per visą draudimo laikotarpį įvertinami skaičiuojant draudimo įmoką.

Draudėjas įsipareigoja

Draudėjas įsipareigoja apskaičiuotą draudimo įmoką mokėti laiku nustatytu periodiškumu. Yra galimybė keisti draudimo įmokos dydį arba, nenutraukus draudimo sutarties, nemokėti draudimo įmokų, arba laikinai sustabdyti jų mokėjimą. Draudimo įmokų dydžių pasikeitimas daro tiesioginę įtaką draudimo sumos dydžiui mirties atveju ir draudimo išmokos dydžiui laikotarpio pabaigoje.

Draudimo išmoks dydis

Draudimo išmokos dydis yra garantuotas ir žinomas draudimo sutarties termino pradžioje (esant sąlygai, kad draudimo sutarties sąlygos nesikeis). Draudimo išmokos dydis gali būti didesnis dėl papildomų palūkanų iš draudiko pelno dalies. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą