Kas yra techninė analizė?

Kiekvienas, kas dirba ar ruošiasi dirbti valiutų rinkoje privalo susipažinti, išmokti ir naudoti techninę analizę. Be to, tie patys techninės analizės principai yra naudojami tiek valiutų rinkoje, tiek ir
vertybinių popierių bei prekių-žaliavų rinkoje. Įvairių variacijų ir tam tikrų mastų techninės analizės principai taikytini visoms anksčiau paminėtoms rinkoms.
Techninė analizė – tai valiutų rinkos istorijos ( kainų judėjimo diagramų) studijavimas remiantis principu “istorija kartojasi” ir išskiriant pasikartojančius dėsningumus. Tai paprastesnis būdas, nei fundamentalioji analizė, todėl jį naudoja didesnė dauguma brokerių ir spekuliantų. Techninės mokyklos pasekėjai išskiria keletą formaliųjų kainų judėjimo prognozių ir įėjimo į rinką rodiklių. Techninė rinkos situacijos analizė daugeliu atveju pasiteisina, nors reikalauja tam tikrų įgūdžių ir patirties. Yra dvi prielaidos, kuriomis remiasi techninė analizė:
Pirmoji prielaida yra ta, kad valiutų rinkos kainos atvaizduoja viską, kas yra žinoma, numatoma, apskaičiuojama ar spėjama, t.y. viską, kas gali paveikti valiutų paklausą ir pasiūlą.
Antroji techninės analizė prielaida yra ta, kad rinka nekinta atsitiktiniu būdu. Ji kinta pagal tendencijas, kurios paprastai būna ilgalaikės, reikšmingo dydžio ir pastebimos tų, kurie sugeba jas aptikti.
Techninės analizės grafikuose, galima nubrėžti metų, ketvirčių, mėnesių, savaičių, dienų, valandų, pusės valandos, penkių minučių ir vienos minutės kainų grafikus. Ne kiekvienas finansinis instrumentas turi kainą visuose laiko intervaluose. Pavyzdžiui, valiutomis galimi visi intervalai iki momentinio, o akcijų rinkoje dažnai mažesnių už dienos intervalų nėra.
Linijiniai grafikai yra patys paprasčiausi grafikai. Jie yra populiariausia grafikos forma brėžiant indikatorius. Jie būna:

a) visas aukščiausiais ir žemiausiai pabaigos ir pradžios kainas
b) aukščiausią , žemiausią ir pabaigos kainą
c) tik aukščiausią ir žemiausią kainą

Jie matuoja tik tai vieną kurią nors kainą, tarkim kaip uždarymo kainą ir ignoruoja ekstremumus. Linija sujungia visas pabaigos kainas. Juos naudoja į ilgesnį laikotarpį besiorientuojantys rinkos dalyviai, kurie nori stebėti ilgesnes kainos tendencijas ir nenori, kad trukdytų trumpalaikiai svyravimai.
Žvakės pavidalo grafikai rodo pradžios, pabaigos, aukščiausią ir žemiausią kainą. Stulpelio spalva priklauso nuo to, kuri kaina – yra didesnė. Jei didesnė pabaigos kaina, tai stulpelis baltas, o jei didesnė pradžios kaina, tai stulpelis juodas. Brūkšnio ilgis rodo kainos maksimumą ir minimumą.

Techninė analizė yra metodika, kuria remiantis bandoma nuspėti finansinių instrumentų kainų judėjimą ateityje, remiantis istoriniais rinkos duomenimis, tokiais kaip kainų diagramos, prekybos apimtys ir kitos techninės priemonės.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą