Vinilinės grindys ar laminatas kas geriau?

Kuo skiriasi vinilinės grindys nuo laminato?
Vinilinės grindų dangos - ilgaamžės, lengvai paklojamos, ilgai išliekančios grindų dangos bei atsparios vandeniui. Vinilo grindų danga skirta tiems, kurie mėgsta, kad grindys tarnautų ilgai ir nereikėtų jomis skirti ypatingos priežiūros.
Vinilinės grindys pagamintos iš sintetinių medžiagų, todėl jos atsparios vandeniui, tai daugiasluoksnė grindų danga polivinilchlorido pagrindu.

Vinilinės grindys, jų privalumai ir trūkumai

Vinilines grindys privalumai ir trukumai
Geriausias pasirinkimas drėgnoms ir pastoviai naudojamoms patalpoms. Idealiai tinka patalpoms, jei svarbus atsparumas vandeniui ir paprasta priežiūra.

Vinilinių grindų privalumai:


Atsparumas vandeniui. Puikiai tinka įvairioms patalpoms, bei kambariams: virtuvei, vonios kambariui, koridoriui, vaikų kambarys, svetainei ar prieškambariui.
Lengva priežiūra. Nereikalinga ypatinga priežiūra, nes paprasta valyti ir prižiūrėti. Užtenka reguliariai išplauti, norint palaikyti švarą. Vinilinės grindys netraukia dulkių, ant jų nebaisu išlieti kavą arba raudoną vyną – grindys puikiai išsivalo bet kokiu neutraliu valikliu.
Neslidžios. Vinilinės grindys pasižymi geromis sukibimo savybėmis, net jeigu grindys yra drėgnos. Tai labai svarbu kai name yra vaikai arba pagyvenę žmonės.
Patvarumas. Vinilinės dangos atsparios dėvėjimuisi, įbrėžimams ir dėmėms.
Komfortas. Minkštesnės ir šiltesnės už laminatą, malonios vaikščioti basomis.
Garsas. Tylesnės nei laminatas, nes mažiau aidi ar traška, nesigirdi žingsnių. Tai sukuria akustinį komfortą.
Šilumos laidumas. Jei planuojate įsirengti grindis, jos efektyviai praleidžia šilumą iš šildomų grindų. Nėra linkusios deformuotis dėl temperatūros pokyčių.

Vienas iš pagrindinių vinilinių grindų privalumų – jų plati įvairovė ir gausus skirtingo dizaino pasirinkimas. Vinilinės grindys gali imituoti įvairias medienos rūšis (ąžuolo, uosio, vyšnios, beržo, riešutmedžio...), įvairias akmens rūšis (granitas, travertinas, marmuras ir t.t...), betoną, tekstilę, kitas tekstūras. 

Vinilinių grindų trūkumai:


Išvaizda. Gali atrodyti ne visai natūraliai nei aukštos kokybės laminatas. Mažiau prisideda prie būsto vertės nei aukštos kokybės laminatas ar medinės grindys.
Atsparumas. Vinilines grindis gadina guma, negalima naudoti baldų su guminiais ratukais arba kilimėlio su guminiu pagrindu.
Maksimali temperatūra. Reikia laikytis gamintojo nurodytos maksimalios grindų paviršiaus temperatūros, kad būtų išvengta pažeidimo.
Lygus paviršius. Kadangi vinilinės grindys ganėtinai plonos (2-5 mm), grindys ant kurių jos klojamos turi būti idealiai lygios. To pasiekti reikia daug pastangų, o tai dažnu atveju yra brangu ir ganėtinai sudėtinga.

Vinilinės dangos pagrindas yra polivinilchloridas, kitaip tariant plastikas, sustiprintas kompozitine medžiaga - vadinamuoju stiklo pluoštu.

Laminatas grindims, jo privalumai ir trūkumai

Laminatas privalumai ir trukumai

Laminatas - natūralesnė danga, gaminama iš susmulkintų medienos drožlių ir dulkių, supresuotų su derva. Viršutinis dengiamasis sluoksnis yra kietas plastikas. Laminatas yra tinkamesnis, jei pirmoje vietoje yra natūrali medžio išvaizda ir norima padidinti būsto vertę. Tinkamas pasirinkimas, jei jūsų name yra įrengtas grindinis šildymas su specialiu paklotu.

Laminato privalumai:


Išvaizda. Dažnai atrodo labai natūraliai, kaip tikros medinės grindys. Suteikia šiltą ir natūralų estetinį pojūtį.
Įrengimo paprastumas. Lengvai montuojamas su užrakinimo sistema. Dažnai tokias grindis žmonės įsirengia net patys, nesamdydami aukštos kvalifikacijos meistrų. Dėl „click/lock“ arba „fold/lock“ konstrukcijos laminato lentos susideda labai lengvai.
Kaina. Paprastai pigesnis nei natūralios medžio grindys.
Šilumos laidumas. Aukštos kokybės laminatas su tinkamu paklotu gali gerai praleisti šilumą iš šildomų grindų.

Laminato trūkumai:


Atsparumas vandeniui. Ne visiškai atsparus vandeniui ir gali būti pažeistas drėgmės. Svarbu žinoti, kad nors laminatas ir yra ganėtinai atsparus drėgmei, per didelis drėgmės kiekis gali priversti jo siūles tarp lentų išbrinkti.
Įrengimas. Dirbant su šia grindų danga, negalima nieko daryti per jėga, nes taip gali būti pažeistas viršutinis jos sluoksnis ir sugadintas atsparumas drėgmei.
Temperatūros pokyčiai. Jautresnis temperatūros pokyčiams, todėl reikia laikytis gamintojo rekomendacijų.
Paklotas. Gali būti triukšmingas, ypač jei nėra naudojamas tinkamas paklotas. Reikia naudoti specialų paklotą, kuris pritaikytas šildomoms grindims.
Didžiausias tokios grindų dangos minusas yra tas, kad jos negalima atnaujinti.

Vinilinės grindys ar laminatas?


Tiek geros kokybės vinilo dangą, tiek laminatą geriau pirkti ne prekybos centruose, o ieškoti specializuotose parduotuvėse. Nors jose kaina gali būti šiek tiek didesnė, bet užtikrinta žinomų gamintojų kokybė tikrai padengs skirtumą. Atsižvelgiant į jūsų poreikius ir biudžetą, pasirinkite dangą, kuri geriausiai atitinka jūsų gyvenimo būdą ir estetikos poreikius.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą