Knarkimo priežastys Ką daryti kad neknarktų?

Kodel zmogus knarkia? vaikas knarkia naktimis

Kas sukelia knarkimą? Knarkimą sukelia šios kūno dalys: liežuvis, burna, gerklė ar nosies kvėpavimo takai, kurie vibruoja kvėpuojant. Taip atsitinka kai miegate todėl, kad šios jūsų kūno dalys atsipalaiduoja ir susiaurėja.
Miego metu jūsų gerklės audiniai atsipalaiduoja, tad iš dalies blokuoja jūsų kvėpavimo takus. Kuo labiau susiaurėja jūsų kvėpavimo takai, tuo sunkiau oras patenka į plaučius ir todėl padidėja audinių vibraciją, dėl šios priežasties knarkimas tampa vis garsesnis.

Obstrukcinė miego apnėja


Knarkimas dažnai siejamas su miego sutrikimu, vadinamu obstrukcine miego apnėja. Ne visi knarkiantys serga obstrukcinė miego apnėja, tačiau jei knarkimą lydi bet kuris iš žemiau išvardintų simptomų, tai gali būti priežastis kreiptis į gydytoją, kad būtų atliktas tolesnis obstrukcine miego apnėjos įvertinimas:

  1. pasikartojantis kvėpavimo sustojimas miegant
  2. pernelyg didelis mieguistumas dienos metu
  3. sunku susikaupti
  4. rytinis galvos skausmas
  5. gerklės skausmas pabudus
  6. neramus miegas
  7. dusulys ar užspringimas naktį
  8. aukštas kraujo spaudimas
  9. krūtinės skausmas naktį
  10. knarkimas yra toks garsus, kad sutrikdo jūsų partnerio miegą


Pratimai nuo knarkimo


Gerklės pratimai gali jums padėti sustiprinti gerklės raumenis ir neleisti gerklės audiniams vibruoti jums miegant – tai yra knarkimo priežastis. Prieš kreipiantis pas specialistus pabandykite atlikti šiuos pratimus namuose.

  1. Liežuvio galiuką prispauskite prie priekinių dantų ir liežuvio galiuku slyskite atgal, link gerklės (pratimą kartoti  15-20 kartų).
  2. Iškiškite liežuvį kiek tik galite ir laikykite 10 sekundžių, tuomet atpalaiduokite.
  3. Prisiurbkite visą liežuvį prie gomurio ir slyskite į priekį gantų link (pratimą kartoti  15-20 kartų).
  4. Visą galinę liežuvio dalį prispauskite prie burnos apačios, o jo galiuku lieskite apatinius priekinius dantis (pratimą kartoti 15-20 kartų).
  5. Tardami A raidę į viršų kelkite galinę gomurio dalį kartu su liežuvėliu (pratimą kartoti  15-20 kartų).
  6. Kiek įmanoma plačiau nusišypsokite. Užfiksuokite savo šypseną ir palaikykite 10 sekundžių. Kartokite pratimą kiekvieną dieną, kiek tik įmanoma dažniau.
  7. Valgio metu, kramtydami maistą keiskite burnos pusę.

Operacija nuo knarkimo


Jei niekas nepadeda, pagalvokite apie operaciją knarkimo priežastis gali būti tonzilių uždegimas ar padidėję nosies audiniai (adenoidai), nors Amerikos otolaringologijos draugija sako, kad tokios bėdos suaugusius žmones ištinka retai. Jei vis dėlto jus kankina tokios problemos, jas gali išspręsti tokios operacijos kaip tonzilektomija (tonzilių pašalinimas) ar adenoidektomija (nosies polipų pašalinimas).


Sveikas žmogus miegodamas knarkia tik tuomet, jei yra pavargęs arba gerai pavartojęs alkoholio. Visais kitais atvejais tai reiškia kokius nors sveikatos sutrikimus.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą