Pagrindiniai faktai apie ryžius

 

Kur auga ryžiai? Kiek laiko verda ryžiai?

Pasaulyje yra apie 7000 ryžių rūšių, tačiau tik keliolika jų plačiai vartojama. Ryžiai yra vienas iš plačiausiai vartojamų pagrindinių maisto produktų pasaulyje, ypač Azijoje.

Keletas faktų apie ryžius


Ryžiai auginami užtvindytuose laukuose, įvairiose klimatinėse juostuose, įskaitant tropinius, subtropinius ir vidutinio klimato regionus. Ryžiams auginti reikia daug vandens.

Yra tūkstančiai ryžių rūšių, kurių kiekviena turi savo ypatybes. Dažniausiai pasitaikančios ryžių rūšys yra ilgagrūdžiai, vidutinio grūdo ir trumpagrūdžiai ryžiai. Tokios veislės kaip Basmati ir Jasmine yra žinomos dėl savo kvapo ir skonio.

Ryžiai maistinės medžiagos. Ryžiai yra geras angliavandenių šaltinis ir suteikia energijos. Jame taip pat mažai riebalų ir jame yra būtinų maistinių medžiagų, tokių kaip vitaminai (B kompleksiniai vitaminai) ir mineralai (ypač mangano ir magnio). Ypač rudieji ryžiai yra maistingesni, nes juose yra sėlenų sluoksnis.

Dažniausiai vartojami ryžiai


Ryžius galima gaminti įvairiais būdais, įskaitant virimą, garinimą ar kepimą. Gaminimo būdas dažnai priklauso nuo ryžių rūšies ir norimo patiekalo.

Ilgagrūdžiai ryžiai yra kieti, blizgantys. Verdant nesulimpa. Ilgagrūdžiams ryžiams virti reikia dvi- gubai daugiau vandens nei jie sveria.

Plikyti ryžiai yra vertingas maisto produktas. Vitaminai ir mineralinės medžiagos ryžiuose susikaupusios tarp lukšto ir grūdo esančioje sidabrinėje odelėje. Specialaus technologinio proceso metu spaudimu ir garu maistinės medžiagos patenka į patį grūdą. Grūdų paviršius yra tvirtas ir lygus. Šie ryžiai išlieka birūs net ilgai juos verdant ar daug kartų šildant.

Apvaliagrūdžiai ryžiai išvirę būna labai minkšti. Verdami į vandenį išskiria dalį krakmolo. Verdami jie sugeria keturis kartus daugiau vandens nei patys sveria. Jie labiausiai tinka rizoto, košėms, pudingams ir kitiems saldiems patiekalams gaminti.

Laukiniai ryžiai auginami Amerikoje, jų grūdai tamsūs, rusvi, rudi grūdeliai specifinio riešutų skonio ir kvapo. Patiekiami su jūros gėrybių, naminių paukščių mėsos patiekalais, neretai pagardinami riešutais, grybai, daržovėmis ir džiovintais vaisiais. Taip pat tinka įdarams. Lietuvoje parduodami sumaišyti su kitomis ryžių rūšimis.

Natūralūs ryžiai – šviesiai rudos arba rausvai rudos spalvos, mažiausiai apdoroti ir turintys daugiausia maistinių medžiagų. Verda ilgai, apie 50 minučių, tačiau būna birūs.

Apvirti ryžiai – tai ilgagrūdžiai ryžiai, kurie buvo apvirti, o po to išdžiovinti. Lengvai lūžta, tačiau juos virti reikia tik kelias minutes. Pervirę sulimpa.

Kiek ryžių reikia vienai porcijai?


50 g garnyrui, pagrindiniam patiekalui iš ryžių – 75 g, sriuboms ir saldiems patiekalams po 30 g ryžių. Tai nevirtų ryžių svorio normos. Išvirę ryžiai sveria tris kartus daugiau. Ryžiai kaloringi (340kcal/100 g), tačiau juos sudaro daug angliavandenių ir labai mažai riebalų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą