Vitaminas C ir jo vaidmuo imuniniai sistemai

Natūralus vitaminas c. Liposominis vitaminas c kaina
Vitaminas C, dar žinomas kaip askorbo rūgštis, yra būtinas vandenyje tirpus vitaminas, kurio mūsų organizmui reikia tinkamai funkcionuoti. Tai stiprus antioksidantas, padedantis apsaugoti ląsteles nuo laisvųjų radikalų padarytos žalos, kuri gali sukelti uždegimą, lėtines ligas ir senėjimą.

Kokios yra vitamino C funkcijos?


Nutricode vitaminas C atlieka keletą svarbių funkcijų organizme, įskaitant kolageno sintezę, geležies įsisavinimą, imuninę funkciją, žaizdų gijimą ir širdies ir kraujagyslių sveikatą. Jis taip pat reikalingas sveikai odai, kaulams ir dantims.

  • Vitaminas C yra būtinas kolageno gamybai, baltymo, kuris yra esminis jungiamojo audinio, pvz., odos, sausgyslių, raiščių ir kremzlių, komponentas.
  • Vitaminas C yra stiprus antioksidantas, padedantis apsaugoti ląsteles nuo oksidacinio streso, kurį sukelia laisvieji radikalai. Laisvieji radikalai gali pažeisti ląsteles, sukelti uždegimus ir lėtines ligas.
  • Vitaminas C padeda organizmui pasisavinti geležį iš augalinio maisto, pavyzdžiui, špinatų ir lęšių.
  • Vitaminas C vaidina lemiamą vaidmenį palaikant imuninę sistemą, didindamas baltųjų kraujo kūnelių ir antikūnų gamybą.
  • Vitaminas C yra būtinas žaizdoms, įpjovimams ir mėlynėms gydyti, nes padeda gamintis naujiems audiniams ir kraujagyslėms.
  • Širdies ir kraujagyslių sveikata: įrodyta, kad vitaminas C turi apsauginį poveikį širdžiai ir kraujagyslėms, sumažindamas širdies ligų ir insulto riziką.
  • Vitaminas C yra būtinas sveikai odai, nes jis palaiko kolageno, būtino odos elastingumui ir stangrumui, gamybą.
Kokį vitaminą c rinktis?

Kuriuose vaisiuose yra daugiausia vitamino C?


Skirtingai nei daugelis kitų gyvūnų, žmonės negali patys pasigaminti vitamino C, todėl jo turime gauti su maistu ar maisto papildais. Kai kurie įprasti vitamino C maisto šaltiniai yra citrusiniai vaisiai (tokie kaip apelsinai ir greipfrutai), uogos, kiviai, papajos, brokoliai, paprikos ir pomidorai.
  • Rauginti kopūstai. Vos 300 g raugintų kopūstų per dieną ir jūs patenkinsite vitamino C dienos normą.
  • Citrusiniai vaisiai. Apelsinai, citrinos, laimai, greipfrutai ir mandarinai yra daug vitamino C.
  • Uogos. Braškės, avietės, gervuogės ir mėlynės yra vitamino C šaltiniai.
  • Pomidorai taip pat puikus vitamino C šaltinis, taip pat juose gausu likopeno – antioksidanto.
  • Brokoliai yra kryžmažiedės daržovės, turinčios daug vitamino C ir kitų maistinių medžiagų.
  • Raudonos ir žalios paprikos. Šios daržovės yra puikus vitamino C šaltinis ir gali būti valgomos žalios arba termiškai apdorotos.

Jei kyla klausimas. Koks vitaminas C geriausias? Atsakymas labai paprastas natūralus vitaminas C. Natūralus vitaminas C puikiai tiks vaikams ir suaugusiems.

Kokie sutrikimai yra susiję su vitamino C trūkumu?


Didelis vitamino C trūkumas gali sukelti būklę, vadinamą skorbutu, kuris yra potencialiai pavojingas gyvybei. Skorbutas išsivysčiusiose šalyse yra retas, tačiau jis gali pasireikšti asmenims, kurie ilgą laiką nevartoja pakankamai vitamino C.

Skorbuto simptomai yra nuovargis, silpnumas, raumenų ir sąnarių skausmas, patinusios ir kraujuojančios dantenos, lėtas žaizdų gijimas ir petechijos (mažos raudonos dėmės ant odos). Pažengusiais atvejais skorbutas gali sukelti anemiją, edemą, geltą, neuropatiją ir net mirtį.

Skorbutas praeityje buvo rimta sveikatos problema, ypač tarp jūreivių ir kareivių, kurie ilgose kelionėse negalėjo gauti šviežių vaisių ir daržovių. Šiandien išsivysčiusiose šalyse skorbutas yra retas, nes plačiai paplitęs vitamino C turtingas maistas ir papildai.

Vitaminas C palaiko keletą pagrindinių funkcijų


Apskritai vitaminas C yra gyvybiškai svarbi maistinė medžiaga, kuri palaiko keletą pagrindinių žmogaus kūno funkcijų. Norint išlaikyti optimalią sveikatą, būtina užtikrinti, kad su maistu ar papildais gautumėte pakankamai vitamino C.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą