Kiek planetų sudaro Saulės sistema?

Saulės sistemos planetos pagal dydį

Saulės sistemą sudaro aštuonios planetos: Merkurijus, Venera, Žemė, Marsas, Jupiteris, Saturnas, Uranas ir Neptūnas. Šios planetos yra orbitoje aplink saulę, išskyrus Neptūną, kuris buvo atrastas 1846 m. ir buvo pripažintas planeta tik kiek vėliau.
Kiekviena planeta yra unikali savo fizinėmis savybėmis ir aplinkos sąlygomis.

Merkurijus yra mažiausia planeta Saulės sistemoje ir turi trumpiausią orbita aplink saulę. Taip pat neįtikėtinai karšta dieną dėl to, kad saulė arti, o naktį labai šalta, nes labai reta atmosfera, kad išlaikytų šiluma.

Kita vertus, Venera yra karščiausia Saulės sistemos planeta, kurios paviršiaus temperatūra gali ištirpdyti šviną. Jos tanki atmosfera sulaiko šilumą ir sukuria šiltnamio efektą, todėl ji yra karštesnė nei Merkurijaus, nepaisant to, kad ji yra toliau nuo saulės.

Žemė yra trečioji planeta nuo saulės ir vienintelė žinoma planeta, kurioje klesti gyvybė. Jos atmosferoje yra deguonies, kuris yra būtinas mūsų žinomai gyvybei palaikyti. Ji taip pat turi magnetinį lauką, kuris apsaugo planetą nuo žalingos saulės spinduliuotės.

Marsas yra ketvirtoji planeta nuo saulės ir dėl savo rausvos išvaizdos žinomas kaip „Raudonoji planeta“. Jame yra didžiausias ugnikalnis ir giliausias kanjonas Saulės sistemoje. Mokslininkai mano, kad Marso paviršiuje kadaise galėjo būti skysto vandens ir jis galėjo palaikyti gyvybę.

Jupiteris yra didžiausia Saulės sistemos planeta ir turi labai stiprų magnetinį lauką. Jis turi daugiausia palydovų, šiuo metu žinomi daugiau nei 79 palydovai. Jo garsioji Didžioji raudonoji dėmė yra milžiniška audra, siaučianti šimtmečius.

Saturnas yra žinomas dėl savo gražių žiedų, sudarytų iš ledo dalelių ir uolienų. Jame taip pat yra antras pagal dydį palydovas Saulės sistemoje Titanas, kuris yra didesnis už Merkurijaus planetą.

Uranas yra ledo milžinas, kuris yra pasviręs kampu, todėl ašigaliai 84 metus yra beveik visiškoje tamsoje. Iš viso yra žinomi 27 palydovai.

Neptūnas yra toliausiai nuo saulės nutolusi planeta ir taip pat yra ledo milžinas. Jame pučia stipriausi vėjai Saulės sistemoje, o vėjo greitis gali siekti iki 1200 mylių arba 1931.21 kilometrų per valandą. Jis turi 14 palydovų ir silpnų žiedų sistema.

Apskritai aštuonios Saulės sistemos planetos yra įdomios ir unikalios savaip, o jų tyrimas padeda mums geriau suprasti visatą, kurioje gyvename.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą