Kada ir kaip genėti tujas?

Kada genėti tujas?  Dekoratyvinis tujų karpymas.

Tuja yra spygliuotis visžalis medis arba krūmas, dažniausiai naudojamas kraštovaizdžio kūrimui ar formavimui. Genėti tujas būtina norint sukurti tam tikrą formą ir dydį, pašalinti negyvas ar ligotas šakas, skatinti sveiką augimą. 
Štai keletas bendrų nurodymų, kada ir kaip genėti tujas.

Kada geriausia pradėti genėti tujas?


Geriausias laikas genėti tujas yra žiemos pabaigoje arba ankstyvą pavasarį, prieš prasidedant naujam augimui. Venkite genėti vėlyvą rudenį arba žiemos pradžioje, nes šaltis gali pakenkti augalui.

Kokius naudoti įrankius tujų genėjimui?


Naudokite aštrias genėjimo žirkles arba žirklutes, kad padarytumėte dailius pjūvius. Didesnėms šakoms naudokite genėjimo pjūklą.

Yra keletas tujų genėjimo būdų:


  • Galiukų genėjimas: paprasčiausiai nukirpę šakų galiukus, galite kontroliuoti bendrą augalo dydį ir formą. Tai geras pasirinkimas jaunesniems augalams, kurie vis dar įsitvirtina. Augalą reikia kirpti tris kartus per metus, nes praleistas kirpimas sumenkina visų ankstesnių pastangų ir darbų rezultatus.
  • Retinimas: Pašalinus visas šakas prie jų pagrindo, galima pagerinti oro cirkuliaciją ir saulės spindulių prasiskverbimą į augalą. Tai gali būti ypač naudinga senesniems, tankesniems augalams, kurie tapo per tankūs ar dideli. Nudžiūvusių ar sergančių šakų pašalinimas gali padėti skatinti sveiką augimą ir užkirsti kelią ligų plitimui.
  • Formavimas: Tujas galima genėti, kad būtų suformuota gyvatvorė arba įvairios figūros. Kad gyvatvorė būti lygi nu vieno gyvatvorės galo iki kito įtempkite virves, kad galėtumėte nukirpti lygiai. Dideles figūras patartina formuoti iš didžiosios tujos (Thuja plicata) ir jos veislių, o smulkesnes iš vakarinės tujos ir jos veislių.

Svarbu pažymėti, kad tujos gali būti jautrios agresyviame genėjimui, todėl paprastai geriausia vengti vienu metu nupjauti daugiau nei trečdalį viso augalo dydžio. Reguliarus genėjimas gali padėti išlaikyti tujų sveikatą ir išvaizdą, todėl tai turėtų būti kasmetinė kraštovaizdžio priežiūros ir formavimo dalis.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą