Koks įvykis laikomas Avarija?

Transporto priemonės avarija – transporto priemonės susidūrimas su išoriniais objektais, apsivertimas, paskendimas, užplaukimas ant seklumos, transporto priemonės kritimas ar kokio nors
daikto užkritimas ant jos, nuvažiavimas nuo kelio ar bėgių. 
Bendrosios avarijos nuostoliai – sąmoningai ir pagrįstai padaromos išlaidos arba aukojimai, kad būtų išgelbėtas nuo bendro pavojaus laivas, frachtas ir laivu gabenami kroviniai. Bendrosios avarijos nuostoliai paskirstomi tarp laivo, frachto ir krovinio, proporcingai jų vertei.
Autoavarija – kelyje įvykęs eismo įvykis, kurio metu ar dėl jo, dalyvaujant bent vienai keliu važiuojančiai (judančiai) transporto priemonei, žuvo ar buvo sužeisti žmonės ir (ar) buvo sugadinti ar sunaikinti trečiųjų asmenų transporto priemonės (priemonė), krovinys, kelias, kelio statiniai, kitas turtas. Su autoavarija susijusiu laikomas kiekvienas eismo dalyvis, kuris dalyvavo autoavarijoje arba kurio elgesys turėjo avarijai įtakos.
Autoavarijos metu padaryta žala asmeniui – žala trečiojo asmens sveikatai ir (ar) žala, atsiradusi dėl gyvybės atėmimo, padaryta autoavarijos metu, ar atsiradusi kaip autoavarijos pasekmė. Žala asmeniui nustatoma įstatymų nustatyta tvarka.
Autoavarijos metu padaryta žala turtui – trečiojo asmens turtui autoavarijos metu padaryta žala ar žala turtui, atsiradusi kaip autoavarijos pasekmė. Žala turtui nustatoma įstatymų nustatyta tvarka.
 

Kaip elgtis įvykus auto ar moto avarijai? 


Pasirūpinti saugumu. Užgesinamas automobilio variklis, įjungiamas avarinis apšvietimas, apsirengiama spec. liemenė, pastatomas avarinis ženklas. Išlaipinami keleiviai. Didesnės avarijos metu galima atjungti akumuliatorių.
Pagalba sužeistam. Suteikiama pirminė med. pagalba, kviečiama greitoji medicinos pagalba, kviečiama policija. Bendrasis pagalbos tel. 112.
Įvykio vieta. Esant didesniam auto įvykiui palikti pradinę įvykio situaciją - nieko neliesti ir neperkelti į kitą vietą. Galima telefonu ar foto aparatu nufotografuoti įvykio vietą. Esant galimybei užsirašyti liudininkų kontaktinę informaciją.
Smulkus auto. įvykis (nėra žuvusių, sužeistų asmenų). Pranešus policijai ir gavus sutikimą galima palikti įvykio vietą, nubraižoma eismo įvykio schema. Ant schemos pasirašo eismo įvykio dalyviai. Esant galimybei pranešama draudimo kompanijai. Paliekama saugi kitiems eismo dalyviams įvykio vieta arba apie tai pranešama spec. tarnyboms.
Draudžiama. Nesant būtinybei sunkiai sužeistus asmenis sodinti, vartyti, purtyti. Be svarbios priežasties palikti auto įvykio vietą jeigu tam prieštarauja kiti auto įvykio dalyviai. Po auto įvykio vartoti alkoholinius gėrimus. Eksploatuoti apgadintą (nesaugų) automobilį.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą